Mulligan Concept

Inleiding

Brian Mulligan’s concept van mobilisatie met beweging (MWMS) op het niveau van de ledematen en aanhoudende natuurlijke apophyseal sustained gliding (SNAGS) op het niveau van de wervelkolom is een logische volgende stap in de evolutie van behandelingen voor spier- en skeletaandoeningen.

De therapeut past hiervoor accessoire bewegingen toe op het moment dat de patiënt zelf fysiologische bewegingen uitvoert.

Principes van de behandeling

1. Tijdens zijn evaluatie zal de therapeut een belangrijk teken vaststellen. Dit teken kan een verlies van gewrichtsbeweging zijn, pijn in verband met beweging, of pijn in verband met functionele activiteit.

2. Incidentele passieve mobilisatie wordt toegepast op het gewricht. Deze mobilisatie zou pijnloos moeten zijn.

3. De therapeut gaat op zoek naar verschillende combinaties van parallelle of loodrechte glijbanen om het juiste behandelplan en de juiste bewegingsgraad te vinden.

4. Terwijl de accessoire slip wordt onderhouden, wordt de patiënt gevraagd om zijn of haar opvallende teken uit te voeren. Dit zou dan aanzienlijk moeten worden verbeterd (verbeterd bewegingsbereik, en een aanzienlijke vermindering van de pijn).

5. De eerder beperkte en/of pijnlijke beweging wordt door de patiënt herhaald terwijl de therapeut de juiste accessoire glijdt. Tijdens de sessie kan een toename van de winst worden verwacht.

6. Nog meer winst kan worden behaald door de toepassing van passieve overdruk aan het einde van het bewegingsbereik. Deze overdruk moet ook pijnloos zijn.

Zelfbehandeling is vaak mogelijk met behulp van de principes van MWM met een kraan en/of met de patiënt die het accessoire glijdende onderdeel van MWM zelf levert. Pijn dient altijd als leidraad. Goed uitgevoerde MWM zou het merkbare teken pijnloos moeten maken en tegelijkertijd de functie tijdens de toepassing van de techniek aanzienlijk moeten verbeteren. Aanhoudende verbeteringen in de loop van de tijd zijn noodzakelijk om de mobilisatie voort te zetten.