Pilates

Pilates is een zachte vorm van gymnastiek die diepe ademhaling combineert met fysieke oefeningen.

Pilates is een fysieke trainingsmethode geïnspireerd op yoga, dans en gymnastiek. Het kan worden geoefend op de vloer, op een mat of met behulp van apparatuur. Er wordt ook proprioceptief speelgoed gebruikt. Deze objecten (ballen, veren, elastieken) veroorzaken onevenwichtigheden, waardoor het lichaam een specifieke set van stabiliserende spieren gebruikt.

De oefeningen zijn moeizaam, maar voorzichtig: geen plotselinge bewegingen en geen impactschokken. Ze mogen nooit pijn veroorzaken of een spiergroep overbelasten. Integendeel, een compleet trainingsprogramma heeft als doel alle spiergroepen in actie te brengen, afwisselend, soms in ongewone combinaties. Bijzondere nadruk wordt gelegd op oefeningen voor de onderste romp (buik- en bilspieren), een gebied dat Joseph Pilates, de maker van de methode, de “generator” noemt. Er is ook een sterke nadruk op de ademhaling. Omdat ze concentratie vereisen, zorgen deze oefeningen voor een goed bewustzijn van de spierfunctie en -controle.

De belangrijkste principes

De Pilates-methode is gebaseerd op 8 basisprincipes die altijd aanwezig moeten zijn in de geest van de beoefenaar: concentratie, controle, zwaartepunt, ademhaling, vloeibaarheid, precisie, volgorde en isolatie. De buik-, bil- en rugspieren zijn bij de meeste oefeningen betrokken. Een goede houding is essentieel voor de praktijk van Pilates.