Dry Needling

In principe kan elk deel van het lichaam pijn doen. De geneeskunde heeft jarenlang alleen gewrichten of zenuwen als oorzaak van pijn in het bewegingsapparaat beschouwd. Pas de laatste jaren is duidelijk geworden dat de musculatuur een groot oorzaak is van verschillende soorten pijn. Overwerk, hobby’s of sport zijn de oorzaken van deze klachten. Spierpijn kan gepaard gaan met gewrichtsreacties. Veel patiënten hebben echter alleen maar spierproblemen. Er zijn aannemelijke redenen voor het feit dat de spieren niet werden beschouwd als de bron van de pijn: de plaats van de pijn en de plaats van oorsprong van de pijn liggen vaak ver uit elkaar. De oorzaak van lage rugpijn is buikspierpijn, er zijn patiënten met epicondylopathieën die problemen hebben in de schouder- of onderarmspieren, hoofdpijn komt vaak uit de nek, kniepijn kan uit de dijen komen en achillespeesproblemen komen vaak uit de kuit.

Sinds vele jaren hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt dat overbelasting de uitwisseling tussen zenuwen en spieren kan veranderen en zo aanhoudende krampen en verkorting in kleine delen van de spiervezels kan veroorzaken. Deze gebieden, die gevoelig zijn voor druk, worden triggerpoints genoemd. Ze veroorzaken een afname van de vascularisatie en kunnen zenuwknelpunten comprimeren. Deze triggerpoints kunnen hardnekkige en soms kloppende pijn veroorzaken.

Ook na jaren zijn deze triggerpoints te genezen. De meest effectieve technieken zijn Manual Trigger Point Therapy en Dry Needling. De manuele triggerpointtherapie behandelt de spieren en het bindweefsel met doelgerichte behandelingstechnieken. Voor de Dry Needling worden wegwerpacupunctuurnaalden gebruikt om de doorbloeding van de triggerpoints te herstellen en zo de opgekropte pijn te elimineren. Uw therapeut zal u adviseren over de meest geschikte behandelingstechniek voor uw huidige probleem. Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om te kiezen. Hoe sneller uw klachten correct worden behandeld, hoe groter de kans op succes. Deze therapie is pijnlijk, uw therapeut behandelt de plaats die het meest pijn doet, die uw symptomen reproduceert. U kunt de therapie op elk moment onderbreken door “stop” te zeggen. Na de therapie kunt u het behandelde gebied een dag of twee voelen. De huid kan een beetje geïrriteerd zijn en soms wordt er een klein hematoom veroorzaakt. Compressen en warme baden kunnen helpen bij de genezing na de behandeling. Bovendien kunt u de behandelde spier twee tot drie keer per dag gedurende 30 seconden rekken. Als je niet te veel pijn hebt, kun je sporten. Probeer bovendien de oorzaak van uw klachten te achterhalen (langdurige slechte houding in het dagelijks leven of op het werk) en probeer deze te vermijden.